"Zdrowie na talerzu" - Gimnazjum 54 w Poznaniu

Idź do spisu treści

Menu główne:

"Zdrowie na talerzu"

Sport

13.10.2011 r. w naszym gimnazjum odbył się  „Kiermasz Zdrowej Żywności”.
Akcja ta, to dalszy ciąg działań realizujących program „Bądźmy zdrowi- wiemy, więc działamy”.
W przygotowanie kiermaszu  zaangażowana była młodzież naszej szkoły.
Dziewczęta z klasy 2b i 3a pod opieką p. A. Kownackiej przygotowały pyszną sałatkę owocową. Natomiast uczennice klasy 1a z p. K. Rutkowską „wyczarowały” platery z owocami i warzywami.
Degustacja owocowych i warzywnych przekąsek była połączona z konkursem wiedzy o zasadach zdrowego żywienia. Pod kierunkiem p. B. Koniecznej gimnazjaliści opowiadali na wcześniej wylosowane pytania .Zainteresowanie młodzieży było bardzo duże, uczniowie wykazali teoretyczną znajomość doboru składników pokarmowych podczas posiłków, potrafili wskazać korzyści z aktywności ruchowej, wiedzieli jakie choroby powoduje brak witamin i minerałów.
Przygotowany poczęstunek znikał w „oka mgnieniu”, uczniowie pytali z ciekawością o następną akcję.
Cieszymy się , że młodzież tak chętnie zjada warzywa i owoce.

      Kamila Rutkowska
       Bożena Konieczna
       Agnieszka Kownacka

30.09.2010 roku w ramach realizacji programu "BĄDŹMY ZDROWI - WIEMY, WIĘC DZIAŁAMY " w naszym gimnazjum odbyła się akcja "Zdrowie na Talerzu".
Poprzedzona była wcześniej reklamą.  W szkole były rozwieszone plakaty informujące o akcji, a w czwartek  podczas przerw uczniowie agitowali i  zachęcali  młodzież do wzięcia udziału.   Dzięki tym działaniom informacja o stanowisku ze zdrową żywnością dotarła do wszystkich.
Klasa 3 c pod opieką p. Agnieszki Kownackiej przygotowała zdrowe,  pełne witamin i  pyszne kanapki. Wcześniej zostały zakupione potrzebne  produkty.  Już na tym etapie uczennice poznawały zasady prawidłowego komponowania posiłków (zgłaszały propozycje  zakupów).
Następnie p .Bożena Konieczna z kl. 3a przygotowała stanowiska z kanapkami, oraz pytaniami z zakresu zdrowego żywienia, a p. pielęgniarka I. Filoda  punkty pierwszej pomocy w nagłych wypadkach.

Po tych przygotowaniach na dużej przerwie o godz. 13:20 byliśmy gotowi przyjąć naszą młodzież. Staraliśmy połączyć wiedzę z  poczęstunkiem, dlatego też każdy  losował pytanie i odpowiadał między innymi na takie zagadnienia:

Ile posiłków w ciągu dnia powinna spożywać młodzież?   
Ile porcji warzyw i owoców w ciągu dnia zależy zjadać?
Jakie są podstawowe składniki odżywcze(wymień trzy)?

Po udzieleniu odpowiedzi młodzież  podchodziła do stanowisk z pierwszą pomocą, udzielała odpowiedzi dotyczących zachowania się i postępowania przy omdleniach, krwotokach, porażeniu prądem  i złamaniach.
Na koniec na uczniów czekał stół  z kolorowymi  kanapkami i można była częstować się i kosztować.
Należy podkreślić duży wkład pracy dziewcząt klas 3a i 3c, dzięki który akcja wyszła wyśmienicie.
Zaprosiliśmy również p. dyrektor Hannę Turek-Borucką i wicedyrektor p. Dorotę Pilną  oraz nauczycieli.
Akcja cieszyła się uznaniem, dlatego też może powtórzymy ją za rok.
                       

                 Nauczyciele wychowania fizycznego:

mgr Bożena Konieczna
mgr Agnieszka Kownacka



 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego